Bijbehorende extra's:

Foto's

 

Andere soorten

 

De Bosuil

 

 

bosuil

 

De Bosuil is de meest voorkomende uil in Nederland, dit komt omdat hij niet kieskeurig is over wat hij wil eten en ook zijn leefomgeving maakt niet heel erg veel uit.


Algemene info


De Bosuil is een vrij grote uil. De lichaamslengte is 37 tot 43 cm en de spanwijdte is 80 tot 95 cm. Wanneer de vleugels zijn uitgevouwen is de spanwijdte de afstand tussen de ene punt van de vleugel naar de andere punt van de andere vleugel.
Hij heeft een ronde kop en een vrij fors lichaam. Zijn veren hebben een bruine camouflage kleur, maar je hebt ook Bosuilen met een grijs verendek. In vergelijking met de rest van zijn lichaam zijn de vleugels kort, ze zijn aan de uiteinde afgerond. Dit is omdat hij dan snel en gemakkelijk tussen de bomen kan vliegen.
Wat eet hij nou?
Zoals al eerder gezegd maakt het voor de Bosuil niet zoveel uit wat hij eet, denk hierbij aan insecten, muizen, amfibieën, vleermuizen, reptielen vissen en zelfs andere vogels. De delen van zijn prooien die niet verteerd kunnen worden, worden als botjes en haren uitgebraakt in de vorm van een braakbal. De Bosuil braakt echter zijn braakballen uit tijdens het vliegen waardoor ze moeilijk te vinden zijn.

 

braakballen

Op bovenstaande afbeelding zie je braakballen van de bosuil, de paperclip ligt ernaast zodat je kan zien hoe groot ze ongeveer zijn.

 

wervel uit braakbal

Op bovenstaande afbeelding zie je een wervel die afkomstig is uit een braakbal van een Bosuil, zoals je ziet is deze behoorlijk groot.

 

stukjes bot uit een braakbal

Hierboven zie je een aantal schedels en botten afkomstig uit een muis, het grote bot naast de paperclip is waarschijnlijk van een rat.

 

Leefgebied


Vroeger was de Bosuil een bewoner van dichte rustige loofbossen waarin veel dood hout lag. Tegenwoordig leeft hij echter gemengde bossen, parken, boomgaarden, tuinen en zelfs in sommige steden. Hij kan bijna overal voorkomen zolang er maar een paar grote bomen aanwezig zijn, voedsel en geschikte broedplaatsen.  Op de afbeelding zie je een plaats waar ze het liefst vertoeven.


ideaal bosuilen gebied

Dit is een plaats die ideaal is voor een Bosuil


Hij is ook niet erg kieskeurig wat betreft de nestplaats.  De Bosuil legt haar eieren in holle bomen,  nestkasten, soms konijnenhollen, oude kraaien- of roofvogelnesten, nissen in muren, en zelfs op zolders. Op de afbeelding hieronder is een Bosuilennest, dit was de nestplaats van de Bosuilen op de foto’s op deze pagina.


bosuilen boom

 

Paren


Bosuilen beginnen soms al te baltsen (paringsgedrag) in december met als gevolg dat je soms in februari al nesten gevuld met eieren kan vinden. Het vrouwtje van het Bosuilen paartje legt tussen de 3 en 6 eieren die na ongeveer 1 maand broeden uitkomen.
De jongen blijven ca. 20-25 dagen in het nest, maar gaan dan al vroeg op ontdekking uit in de takken rondom het nest. Daarna blijven ze meestal ongeveer 3 maanden in het territorium van de ouders voordat ze hun eigen territorium gaan zoeken.
Een Bosuilen paartje blijft elkaar het hele leven trouw en blijven dan ook hun hele leven bij elkaar. Pas als er 1 van de twee overlijd gaan ze opzoek naar een ander. Ook blijven ze hun hele leven in hetzelfde territorium.


Populatie


Het gaat momenteel erg goed met de Bosuil in Nederland.
Dat komt omdat hij een cultuurvolger is geworden. Ook maakt hij dankbaar gebruik van de door mensen opgehangen nestkasten.


Deze kunnen het beste midden in een bos hangen want als je ze een beetje aan de rand van het bos hangt dan is de kans heel erg groot dat er holenduiven in gaan zitten. Het is altijd moeilijk te bepalen hoeveel Bosuilen er in een gebied leven. Toch hebben de mensen die de Bosuil willen onderzoeken en inventariseren er een goede manier voor gevonden.
Ze gaan dan naar een plaats toe en laten daar de roep van de Bosuil horen. Als er een Bosuil in dat gebied leeft zal er ongetwijfeld een op het geluid reageren door terug te roepen of laag over te scheren. Als er eentje reageert gaan ze een paar honderd meter verder zitten en laten ze het geluid weer horen. Zo kunnen er in een nacht heel wat territoriums worden gevonden.
Er was in 2002 sprake van ongeveer 4.500 - 5.500 broedparen. Waarschijnlijk zijn het er meer maar omdat ze ongeveer overal kunnen leven er veel over het hoofd gezien. Hieronder twee afbeeldingen van Sovon Vogel onderzoek waarin je de populatie kan zien.

 

populatie

 

populatie

 

 

 

© Uilen.info